SÖDRA LADUGÅRDSÄNGEN
Typ: Bostäder
År: Tävlingsvinst 2015, Bygglov och Systemhandling 2016
Plats: Örebro
Status: Ej färdigställt
Program: Hyresrätter, parkeringshus och lokaler
Kund: SVEAB Fastigheter
Antal lägenheter: 150 lägenheter varav 4 st kollektivbostäder med 32 rum
Upplåtelseform: Hyresrätter
Storlek: 8148 kvm ljus BTA bostäder
Samarbete: Urbio Landskapsarkitekter
Backhans & Ed Team: Lars Backhans, Marcus Hahn
OM PROJEKTET
Kv. Kvartetts Ofullbordade Resa: Tävlingsvinst, kollektivboende och ekonomiska realiteter.
Kv. Kvartett, som är resultatet av en tävlingsvinst år 2015 i en markanvisningstävling i Södra Ladugårdsängen, framhäver kollektivboende som en innovativ lösning på de utmaningar som modern stadsutveckling står inför, genom att erbjuda ekonomiskt överkomliga och socialt hållbara bostäder. Projektet, utvecklat av Backhans & Ed Arkitekter med stöd från Boverket, understryker vikten av att integrera flexibla bostäder med gemensamma utrymmen för att främja social interaktion och gemenskap, vilket minskar känslan av ensamhet och utanförskap. Det visar på hur arkitektur och planering kan bidra till att skapa sammanhållna gemenskaper och stärka lokal identitet, samtidigt som det erbjuder anpassningsbara lösningar anpassade till olika individers behov och livssituationer.
Kollektivboendet inom projektet Kvartett var utformat för att främja större social interaktion och gemenskap, minska känslan av ensamhet och utanförskap, och erbjuda ekonomiskt överkomliga boendealternativ. Dessa bostäder karakteriserades av delade utrymmen som möjliggjorde en effektivare användning av resurser och ytor. Genom att minska antalet kök och våtutrymmen per boende kunde man erbjuda lägre hyresnivåer, samtidigt som man frigjorde utrymme för gemensamma funktioner som exempelvis bubbelpooler, terrasser och växthus.
Kollektivbostädernas utformning reflekterade en flexibel användning av utrymme där boende kunde välja mellan olika rumstyper anpassade efter individuella behov och livssituationer. Det inkluderade sovrum av olika storlekar samt gemensamma vardagsrum, kök och matplatser som fördelades över olika våningsplan. Detta upplägg stimulerade till en levande och interaktiv miljö där de boende inte bara delade utrymmen utan även erfarenheter och ett gemensamt liv.
Arkitekturen tar hänsyn till den omgivande miljön och skapar ett urbant möte längs Termikgatan med fem våningar höga byggnader och uppglasade bottenplan. Kvarterets utformning främjar fotgängare och cyklister framför bilister, med ett gemensamt garage som eliminerar behovet av underjordiska parkeringsplatser. Denna strategi ökar inte bara tillgängligheten till kollektivtrafik utan förbättrar också dagvattenhanteringen då gårdar med underbyggda garage inte behövs.
Inom projektet presenteras en mångfald av boendealternativ, från moderna kollektivbostäder till yteffektiva lägenheter anpassade för olika demografiska grupper som barnfamiljer och personer över 55 år. Dessa bostäder är utformade med en hållbarhetsprofil, inklusive massivträstomme för minskade koldioxidutsläpp och solceller, med ambitionen att uppnå certifiering enligt Miljöbyggnad Silver.
Den sociala aspekten av projektet betonas genom inrättandet av kollektiva utrymmen såsom skafferikaféer, cykeldepåer, kollektivodlingar och takterrasser, vilket främjar gemenskap och interaktion mellan boende. Dessa gemensamma utrymmen kompletteras av innovativa lösningar såsom bil- och cykelpooler, multifunktionella sociala hotspots och integrerade ekosystemtjänster som bidrar till biologisk mångfald och hållbar vattenhantering.
Boendekollektiv. Vision av gemensamt vardagsrum och kök.